Храм Светог Великомученика Пантелејмона у Миријеву (Београду)


 СЛАВА ХРАМА 2012.

                Братство Храма Светог Великомученика Пантелејмона у Миријеву и верни народ, 9. августа 2012. године (27. јула) - на дан овог  великог угодника Божијег, прославили су храмовну славу. Свету архијерејску литургију,  у препуном храму, уз саслужење више свештеника,  служио је Његово преосвештенство епископ ремезијански  Андреј, патријархов викар, који је позвао вернике да помогну  завршетку  изградње и опремања овог светог храма чија је градња, уз благослов Патријарха Павла, почела пре десет година.
                Свети Пантелејмон је, како је забележио његов животописац,   рођен у угледној и богатој породици која је живела у Никомидији, граду у Малој Азији. Његов отац Евстрогије био је незнабожац, а мајка Евула, хришћанка. Рано је остао без мајке, па је бригу о његовом васпитању преузео  отац. Био је необично леп, добар, сјајан ученик, са посебним даром за медицинске науке, а изнад свега милостива и добра срца.


                Име Пантелејмон, које значи: свемилостиви, у потпуности му је одговарало. Медицину је учио код најчувенијег лекара тог доба, Ефросина, који је био и дворски лекар. Приликом посета двору, Ефросин је са собом стално водио и најдаровитијег и најбољег ученика, Пантелејмона. Пантелејмон је свакога дана пролазио поред куће Ермолаја, старог хришћанског свештеника. У срцу младог лекара живело је сећање на веру његове мајке, па се зближио са свештеником, Ермолајем који га је утврдио у вери, а затим и крстио.
                Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Пантелејмону је био дат и дар исцељења молитвом. Излечио је слепог човека. Сви лекари су говорили да за његове очи нема спаса. Пантелејмон је слепца излечио именом Христовим. Једном му је очајна мајка донела дете које је ујела змија отровница. Призвао је Бога у помоћ и излечио дете, спасивши га од сигурне смрти.
                Кад му је умро отац, Пантелејмон је распродао имање и сиротима и убогима поделио милостињу. Живео је скромно, а све који су му се обраћали за помоћ, лечио је потпуно бесплатно.  М.П.
                                                                                                           

Нема коментара: