Храм Светог Великомученика Пантелејмона у Миријеву (Београду)

  ХРАМ У ИЗГРАДЊИ

Пре десет  година, с благословом Патријарха Павла,  покренута је иницијатива за градњу новог храма у Миријеву.Она се родила из замисли једног свештеника да се  у Миријеву изгради нови свети храм који ће са старим храмом Светог Пророка Илије улепшавати ово насеље.
Ту слику он је годинама носио  у свом срцу и уму: нови, прелепи храм, на узвишењу, у средини насеља, а у њега се слива река људи. И, захваљујући Божијем промислу, та свештеникова жеља се у потпуности остварила. Слика светог храма, на узвишењу, у најлепшем делу Миријева, постала је стварност, а како време пролази на богослужењима је све више верних.
Насеље Миријево се из године у годину насељавало и ширило. Храм Светог Пророка Илије постао је тесан, па је уз благослов Његове Светости Патријарха Српског Павла, 2002. године, покренута иницијатива за градњу новог храма у насељу. Његова Светост благословио је да се храм посвети Светом Великомученику Пантелејмону, да се гради по пројекту архитекте г. Милана Томића из Београда, а сви послови око прикупљања документације и саме градње да буду поверени протојереју Миодрагу Башовићу.
Његовим великим трудом и залагањем, те исте године, 3. јула, добијена је дозвола за градњу новог храма, испод Миријевске пијаце, у улици Војина Ђурашиновића Костје број 2. Одмах се почело са ограђивањем плаца и расписивањем тендера за градњу. Најистакнутији чланови тог првог грађевинског одбора били су: протојереј Миодраг Башовић, протојереј Ратко Аксентић, јереј Миленко Каран, г. Петар Живановић, г. Милутин Стоиљковић, г. Јанко Кнежевић и г. Горан Бабић.
                                                                                            М.П.

Нема коментара: